Kategoriat
haastattelu

Haastattelussa Mikko Oikkonen

Haastattelimme yhdistyksemme pitkäaikaista aktiivia ja entistä hallituksen puheenjohtajaa Mikko Oikkosta, joka vieraili Haitissa helmikuussa 2018.

Olet ollut mukana AH ry:n toiminnassa sen alusta saakka. Mikä sai sinut lähtemään mukaan toimintaan?

– Olimme tammikuussa 2010 ystäväni Martti Falckin kanssa käymässä Pietarissa – teimme Ermot-lastenohjelmia – kun uutisiin alkoi tulla viestejä Haitissa tapahtuneesta voimakkaasta maanjäristyksestä. Siitä, kuinka vakavasta katastrofista oli kyse, ei aluksi tiedetty, mutta se alkoi valjeta pikku hiljaa päivien kuluessa. Martti oli noihin aikoihin käynyt Haitilla jo vuosia ja hänellä oli siellä ystäviä, jotka henkilökohtaisesti joutuivat kokemaan maanjäristyksen kauhut. Pian katastrofin jälkeen Martti päätti perustaa yhdistyksen jonka kautta avustustyötä oli määrä tehdä ja hän pyysi minua toteuttamaan yhdistykselle nettisivuja.

Menit myöhemmin mukaan yhdistyksen hallitukseen ja olit jopa sen puheenjohtajana muutaman kauden.

– Aluksi olin mukana vain nettisivujen toteuttajana mutta myöhemmin kun yhdistyksen aktiivien joukko vakiintui minut valittiin mukaan hallitukseen. Jonkin aikaa olin jopa yhdistyksen puheenjohtajana, muistaakseni vuosina 2014-2017. Hallituksessa mukana olo ja puheenjohtajuus antoivat hienon näköalan Haitissa tehtävään työhön.

Kävit lopulta myös itse Haitissa keväällä 2018. Vastasiko paikan päällä käynti saamaasi vaikutelmaa Haitista?

– Olin tuossa vaiheessa ollut jo kahdeksan vuotta mukana yhdistyksessä ja seurannut toimintaa ja Haitin tilannetta sen kautta tiiviisti. Oli todella hienoa päästä itse käymään kohteissa, joista olin kuullut niin monia kertomuksia, nähnyt lukuisia valokuvia ja videoita. Kun lopulta pääsin Haitille tuntui siltä kuin olisin ollut siellä jo aikaisemminkin.

Meillä on ollut yhdistyksessä tavoitteena että kaikki hallituksen jäsenet pääsisivät käymään Haitilla. Lähes vuosittain joku on käynyt avustuskohteissamme tarkkailemassa työn etenemistä. Sinä ja Senja Kortelainen taisitte olla viimeiset tämän istuvan hallituksen jäsenistä jotka eivät olleet vielä käyneet Haitissa?

– Juuri näin on. Nyt kaikki hallituksen jäsenet ovat vierailleet Haitissa vähintään kerran. Senja oli myös mukana matkallamme, joka oli pitkäaikaisen unelman täyttymys. Monen vuoden ajan Haitissa vierailu tuntui mahdottomalta haaveelta, mutta lopulta se toteutui.

Kerro lisää matkastanne. Mikä oli sen tarkoitus?

– Matkamme kesti kolme viikkoa. Olimme Piirtojen perheen kanssa liikkeellä. Mika ja Outi olivat käyneet Haitissa jo useita kertoja aikaisemmin. Matkamme tarkoitus oli vierailla kaikissa avustuskohteissamme ja kartoittaa niiden tilanteet haastattelemalla kohteissa asuvat perheet.

– Matka ei todellakaan ollut mikään aurinkolomamatka Karibianmeren rannoilla – vaikka saimme nauttia auringonpaisteesta ja helteestä päivittäin – vaan meillä oli paljon työtä jokaiselle päivälle. Haastattelimme kaikki kohteissamme asuvat perheet ja kartoitimme uusia avustettavia perheitä ja korjauskohteita päivisin ja iltaisin kirjoitimme haastatteluista raportit. Haastattelemiamme perheitä oli noin viisikymmentä.

Millainen oli kohtaamisenne Haitilaisten perheiden kanssa?

– Olin mukana haastattelemassa noin pariakymmentä perhettä ja oli todella koskettavaa kuulla monia murheellisia kohtaloita mutta myös rohkaisevaa kuulla siitä kuinka työmme tuloksena monet ovat saaneet avun. Erityisen upeaa oli tavata muutamia paikallisia nuoria miehiä jotka olivat niin vaikuttuneita tekemästämme työstä että halusivat itse tehdä samankaltaista auttamistyötä haitilaisten – oman kansansa – parissa.

Miltä mielestäsi Haitin tilanne näyttää tällä hetkellä ja mikä on Apua Haitille ry:n tulevaisuus?

– Haitilla on viime vuodesta lähtien ollut taas paljon levottomuuksia ja maan tilanne vaikuttaa hyvin epätoivoiselta. Samat yhteiskunnalliset ongelmat nousevat jatkuvasti esiin. Ongelmat ovat hyvin syvällä eikä niihin ole helppoja ja nopeita ratkaisuja. Kuitenkin pienikin rahasumma Suomesta annettuna voi saada isoja muutoksia aikaan, esimerkiksi kun tuemme lasten koulunkäyntiä. Toivoa tuovat ne monet erityiset haitilaiset ystävät, jotka kaikista vaikeista olosuhteista ja yhteiskunnallisista vaikeuksista huolimatta jaksavat tehdä työtä haitilaisten hyväksi. Esimerkiksi paikalliset yhteistyökumppanimme Haitissa ovat tällaisia henkilöitä.

Kiitos haastattelusta, Mikko!